Auschwitz – un simbol negru al istoriei omenirii

Lagărul de exterminare nazist

Avand peste 23,5 milioane de rezultate obtinute in urma unei simple cautari pe Google, Auschwitz-ul reprezinta un nume rasunator in istoria intregii omeniri. Acest loc, in care se gaseste unul dintre cele mai cunoscute complexe de lagare de concentrare si exterminare folosite pe vremea Germaniei Naziste, a reprezentat de-a lungul vremii subiectul principal al nenumaratelor filme, documentare sau carti realizate si traduse in foarte multe tari din intreaga lume. Toata cerneala care a curs pe marginea acestui subiect, tot efortul scriitorilor de a relata toate ororile ce s-au intamplat si toata priceperea regizorilor, a scenaristilor si a actorilor care au incercat sa ilustreze tragicele evenimente petrecute in acest loc, nu egaleaza nici pe departe o vizita la Auschwitz.
Pentru cei mai putin informati cu privire la acest subiect, Auschwitz-ul reprezinta denumirea in germana a orasului Oświęcim, ce se gaseste la in jur de 60 km de capitala Poloniei, Cracovia. In acest loc, ce era o parte integranta a Germaniei Naziste la acea vreme, au fost construite, incepand cu anul 1940, numeroase lagare, in care se estimeaza ca au fost chinuite si in cele din urma exterminate, milioane de suflete.
Motivata fiind de informatiile din sursele istorice si de numeroasele documentare si filme pe care le-am vazut, mi-am dorit mereu sa vizitez acest loc, considerat in prezent un „Muzeu al Holocaustului”. Vizita nu a fost nici pe departe una placuta, insa a reprezentat o adevarata provocare, pe cat de socanta, pe atat de constructiva, in urma careia s-au nascut in capul meu tot felul de intrebari: De ce a mers atat de  departe aceasta ura fata de alti semeni ai nostri? Pana la urma nu toti suntem oameni? Nu toti avem dreptul de a trai? Cu ce scop ii judecam pe altii si mai ales, de ce credem ca am fi superiori lor? Nu am reusit si probabil ca nu voi reusi niciodata sa inteleg motivatia celor care au savarsit aceste teribile fapte, in numele dorintei de a fi stapani si de a se impune drept o „rasa ariana”, mult mai presus decat alte popoare.
La Auschwitz au fost chinuiti in timpul celui de – Al Doilea Razboi Mondial majoritatea evreilor din intreaga Europa, dar si oameni obisnuiti, care au avut „neobrazarea” de a se opune maleficului regim. Complexul de lagare era impartit in doua: Auschwitz I si Auschwitz II, ambele servind drept loc de torturare si exterminare a milioane de suflete.
Realizand turul  acestui „obiectiv turistic” atipic, foarte multe informatii se pot afla de la ghidul care insoteste grupurile de turisti. Cum nu am ajuns in timp util pentru a ma alatura grupului( sunt anumite ore fixe la care se incepe turul), nu mi-a ramas alta alternativa decat aceea de a descoperi singura rostul fiecarui ungher din aceasta destinatie a mortii. Prima destinatie a fost Auschwitz I. Faimoasa poarta inscriptionata cu lozinca nazista „Arbet macht frei”(Munca elibereaza), cladirile din caramida rosie, dispuse pe doua nivele, ferestrele acoperite de gratii de fier si aleile inguste, imprejmuite de garduri de sarma ghimpata mi-au creat un sentiment greu de deschis in cuvinte, insa acesta a fost doar inceputul, pentru ca au urmat apoi camera de gazare, o incapere intunecata, fara ferestre, in care au fost gazati aproximativ 70 % din cei ce erau deportati aici, crematoriul, unde erau arse toate cadavrele, incaperile unde dormeau si isi faceau nevoile prizonierii, toate ilustrand conditii de trai subumane. Pe langa acestea, frapante sunt si camerele in care se gasesc gramezi intregi de obiecte ce apartineau evreilor: incaltaminte, genti, ochelari, periute de dinti, cani, farfurii si multe altele.
A doua oprire a fost Auschwitz II, cunoscut si sub numele de Birkenau. Nefiind foarte departe de Auschwitz I, am ales sa merg pe jos, traseu durand aproximativ 25 de minute. Mergand de-a lungul caii ferate se observa inca de la departare faimoasa poarta pe care intrau trenurile in care erau adusi prizonierii din toate colturile Europei, pentru a fi exterminati in masa in camerele de cazare. Drept marturie se mai gaseste aici chiar si o locomotiva, singura care a ramas de pe acele vremuri. O mare parte din vechile cladiri au fost distruse de catre trupele rusesti, dupa terminarea razboiului, insa chiar si asa, incaperile care au ramas ilustreaza foarte bine conditiile chinuitoare in care sfarseau cei adusi aici.

Harta acces Lagarul Auschwitz

Am incheiat aceasta calatorie cu un gust amar, Auschwitz-ul ramanandu-mi intiparit in minte ca un loc unde nu as dori sa ma mai intorc pentru a doua oara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura