Bath Spa – Baile Romane, UNESCO si nu numai

Am plecat spre Bath la numai 2 ore de cand ajunsesem in Londra. Cum este mult mai ieftin sa iti iei biletele de tren din timp in Londra pentru a plati preturi extrem de mici, am optat pentru o ora matinala astfel incat sa am timp sa petrec mai multe de o jumatate de zi in acest superb oras. Si am facut foarte bine pentru ca, intr-adevar, Bath este un oras fantastic, superb, plin de viata, cochet, cu bai romane si spa-uri de acoperis, este un oras unde totul este verde chiar si la inceputul lunii noiembrie.

Pe scurt, Bath este un oras in comitatul Somerset, South West England, iar in anul 1987 a fost inscris in patrimoniul cultural mondial UNESCO datorita bailor romane de aici. De altfel, in anul 43 i.Hr orasul a devenit faimos prin baile romane construite de romani aici, datorita faptului ca in zona erau ape termale. Acestea erau chiar primele izvoare termale cunoscute din Anglia. In timpul reginei Elisabeta I orasul devine localitate termala. Multe in cladirile de aici dateaza din perioada georgiana, cu o insemnatate istorica. Royal Crescent este una dintre aceste cladiri.

Se ajunge foarte usor de aici si la Stonehenge, asa ca pentru pasionati este un moment bun sa faca un popas aici dupa o vizita la faimoasele pietre.

Eu cand am fost am avut, ca de obicei, norocul sa prind o vreme superba si foarte calduroasa pentru acea perioada, astfel ca , dupa ce m-am pierdut putin printre stradute m-am oprit la imensa Bath Abbey sa ma odihnesc si sa admir frumoasa catedrala. In timp ce eram acolo am avut norocul sa nimeresc fix in momentul in care incepea un nou tur ar bisericii cu urcarea pe acoperis. Evident ca nu am ratat acest tur si au fost cele mai bine folosite 6 lire in ziua aceea. Tururile in turnul ceasului si pe acoperis sunt din ora in ora, iar sfatul meu este sa faceti acest tur ca prima oprire in acest oras. Veti avea o priveliste de 180 grade asupra intregului oras care o sa va placa la nebunie. Eu una nu ma mai saturam sa privesc de jur imprejur frumusetea acestui orasel. In plus, daca nu vreti sa dati 14 lire pe biletul pentru Roman Baths fiti fara grija pentru ca de pe acoperis le veti vedea mult mai bine de sus. Pentru ca Baile Romane sunt chiar langa biserica, asa ca nu pierdeti nimic daca nu le vizitati si pe interior. In schimb ce m-ar fi atras mai mult ar fi fost Thermae Bath Spa care insa au niste preturi destul de piperate, insa senzatia de a sta pe acoperis in baie fierbinte este dementiala. Pentru doritori insa, faceti rezervare dinainte. Am trecut pe langa intrare si erau cozi imense pentru a intra acolo, da, chiar mai mari decat la Baile Romane.

Dupa ce m-am oprit sa beau o cafea Costa ( in UK Costa Coffee si Caffe Nero sunt mult mai bune decat faimosul Starbucks) si sa-mi incarc putin bateria de la telefon (ce-mi plac cafenele lor care au prize la tot pasul :) ), am pornit mai departe la drum.

Am trecut pe langa  Muzeul Modei, pe care nu l-am vizitat in interior, la fel ca si Jane Austen Visitor Centre si m-am oprit in frumosul Parc Victoria, urmand ca dupa sa poposesc la Sally Lunn Eating House, unde se faceau diverse tipuri de paine pe stil briose care au ramas faimoase de prin anul 1482.

Evident ca am mai facut 2-3 tururi mai departe printre stradutele mici si pline de viata, am nimerit si la un meci de rugby in centrul orasului unde este stadionul, am dat si peste un pod pe stilul Ponte Vecchio din Florenta, am trecut de vreo 2 ori peste raul Avon si pe urma m-am indreptat usor spre gara pentru ca mai aveam de facut un popas in seara aceea, in Bristol, care este la doar 20 de minute cu trenul departare. Insa mi-am promis ca voi mai ajunge acolo, poate chiar voi ramane peste noapte si sigur voi face si o plimbare cu barca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura