Cheile Sohodolului

Unul dintre lucrurile pe care am tinut mortis sa le bifez pe lista mea de “To do in 2012” a  fost sa petrec un weekend cu cortul, la munte! Probabil ca pentru multi nu pare mare lucru, insa chiar imi doream sa traiesc acel sentiment de detasare completa de cotidian, si cum puteam sa simt asta mai bine decat in sanul naturii, a carei frumusete salbatica te poate face sa uiti, chiar daca doar pentru moment, de sesiunea de examene care te-a lasat fara puteri, de deadline-urile care iti controleaza viata la job, de problemele “de corason”, de acei pantofi pe care ti-ai propus sa ti-I cumperi imediat ce primesti primul salariu sau de alte zeci de astfel de “probleme existentiale” ce ne framanta zilnic, mai mult sau mai putin, pe fiecare dintre noi!

Nu mi-am facut prea multe sperante ca o sa si reusesc sa imi indeplinesc acest mic moft, avand in vedere ca putini dintre prietenii mei ar fi tentati de o astfel de experienta, insa ocazia s-a ivit in cele din urma si nu aveam cum sa o ratez!

In prima jumatate a lunii august am vizitat Cheile Sohodolului, una dintre cele mai cunoscute atractii de pe meleagurile oltenesti, o zona absoluta superba a Muntilor Valcan, unde an de an campeaza numerosi turisti amatori de acest gen de destinatii de vacanta, sositi aici din toate judetele invecinate: Hunedoara, Valcea, Dolj, Mehedinti si, bineinteles, Gorj (noroc cu numerele de inmatriculare ale masinilor).

Potentialul turistic al  intregii zone este destul de mare, insa nu se gasesc in imprejurimi foarte multe alternative de cazare, aspect prin care se explica alegerea multor vizitatori, printre care m-am numarat si eu, de a campa aici cu cortul. Cea mai apropiata localitate de zona cheilor este Runcu, unde se gasesc cateva magazine, putine ce-i drept, de unde mai poti achizitiona strictul necesar. Cheile Sohodolului se gasesc la o distanta de aproximativ 15 km de Targu Jiu, si desi se spune ca se numara printre cele mai salbatice destinatii turistice din tara, accesul se realizeaza foarte simplu: de pe drumul national DN 67, urmat din  orasul lui Brancusi, se iveste la un moment dat o ramificatie, in partea dreapta, in punctul Localitatii Runcu. Urmand firul acestui drum, vei fi purtat catre inima acestei minunatii a naturii, unde ti se vor infatisa in fata stanci imense, modelate parca intr-un mod artistic! Avand in vedere ca este o zona protejata de lege, celor ce vor sa mearga cu masina in interiorul cheilor li se percepe la intrare si o taxa, care daca nu ma insel a costat undeva in jur de 10 lei.

Cele mai inedite si mai cunoscute formatiuni pe care Sohodolul le-a modelat in masivele Valcanului sunt “Narile”, denumite astfel datorita aspectului lor, in interiorul carora se gaseste o mica pestera, prin care patrund apele agitate ale raului si “Inelul Doamnei”, sau “Inelul de Piatra”, o formatiune ce se gaseste intr-un pisc montan, la o altitudine de aproximativ 700 de metri si seamana izbitor de mult cu un inel. Tot aici, la intrarea in chei se gaseste si Pestera Popii, in interiorul careia am inteles ca au fost descoperite cateva picture rupestre, despre care nu se cunosc foarte multe detalii. Din cate am vazut, anumite portiuni mai abrupt din peretii cheilor sunt destul de solicitate de amatorii acestui gen de activitati, care escaladau traseele de cataract din aceasta zona. La iesirea din chei, se poate urma cursul raului, care se continua printr-un drum forestier, de-a lungul caruia se pot gasi numeroase locuri perfecte pentru instalarea corturilor.

Harta Cheile Sohodolului

Cele doua zile petrecute aici, in sanul Muntilor Valcan au fost incredibil de relaxante, avand in vedere ca in zona nu am avut mai deloc semnal la telefonul mobil, neexistand astfel o sursa care sa imi tulbure linistea! Avand in vedere linistea si peisajele naturale incantatoare intalnite aici, nu pot decat sa recomand cu toata caldura aceasta zona tuturor celor incantati de o astfel de mini vacanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura