Cracovia

Un superb oras din Polonia

Avand in vedere ca de vreo trei ani tineam mortis sa ajung la faimosul Auschwitz (calatorie despre care puteti citi aici), nu se putea sa nu trec si prin unul dintre minunatele orase ale Poloniei: Cracovia, care se afla in drumul meu.

Cracovia este al doilea oras ca marime din Polonia si unul dintre cele mai vechi.

Auzisem multe istorioare si pareri pozitive despre orasul de pe Vistula si ma asteptam ca aceasta vizita sa imi incante ochii si sufletul, insa a fost mult mai mult de atat! Din cate am apucat sa vad in putinul timp pe care l-am petrecut aici, pot spune ca acest colt de lume este rupt din povesti. Cel mai mult am zabovit in centrul orasului, unde m-au fermecat cladirile vechi, dar impunatoare, prin ale caror ziduri respira istorie, arhitectura ce reprezinta o simbioza perfecta intre traditie si modernitate si atmosfera calda si degajata de aici.

Lucrurile nici nu puteau sta altfel, avand in vedere ca acest oras a fost mereu unul dintre cele mai importante centre culturale, artistice si academice ale tarii, jucand pentru o scurta perioada de timp si rolul de capitala.

Am gasit centrul istoric al Cracoviei, asa cum mi l-am inchipuit: cu foarte multe monumente de arhitectura, ce reflecta un simt artistic impresionant, apreciat si de UNESCO,  care a inclus acest loc in lista patrimoniului mondial. Desi eram presata de timp si nerabdatoare sa ajung la faimosul lagar din Auschwitz, am incercat sa bifez cateva dintre cele mai importante atractii turistice ale orasului, in limita posibilitatilor. Pornind din Piata Centrala (sau Rynek Glowny, cum ii spun polonezii), unde zecile de turisti straini se chinuiau care mai de care sa se faca auziti si intelesi, fiecare pe limba sa, am inaintat catre fiecare dintre obiectivele turistice ale centrului vechi, situate de jur imprejurul acestei cunoscute piete. Pentru a ma asigura ca o sa ma intorc cu cate un suvenir pentru cei dragi mie, am intrat in bazarul din piata centrala, unde se gasesc diverse obiecte, fie simple, fie mai sofisticate, pentru cei mai pretentiosi. Am inceput apoi turul centului istoric cu Biserica Sfanta Maria (Bazylika Mariacka), ce se remarca de la distanta prin cele doua turnuri ce se ridica semete deasupra tuturor cladirilor ce le inconjoara si am continuat cu Muzeul National (Muzeum Narodowe).  Nu aveam cum sa ratez nici Catedrala Wawel, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale orasului, devenita chiar un simbol national pentru polonezi. Aceasta mi-a ramas intiparita in minte ca o cladire impunatoare, cu o arhitectura incantatoare, ce pare rupta dintr-o lume demult apusa. Am mers mai departe pe stradutele Kazimierz-ului, in trecut cartier evreiesc, a carui infatisare mi-a adus aminte de cateva scene filmate aici, din Lista lui Schindler, unul dintre numeroasele filme realizate pe tema Holocaustului si a tuturor nenorocirilor petrecute din cauza sentimentelor rasiste ale lui Hitler fata de evrei.

Harta localizare Cracovia

Desi nu a fost o vizita foarte lunga, am fost multumita de ceea ce am reusit sa vad. Sper totusi ca in viitorul apropiat sa revin din nou la Cracovia, pentru ca am convingerea ca mai am multe de descoperit in acest oras! :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura