Las Fallas de Valencia

Am avut ocazia sa iau parte zilele trecute la unul dintre cele mai spectaculoase festivaluri pe care le-am vazut pana acum: Las Fallas de Valencia si pentru asta trebuie sa-i multumesc unei bune prietene ce m-a gazduit la ea pentru cateva zile! ( Love you, Diana!)

Asa cum spune traditia acestei sarbatori a spaniolilor, ce a starnit in ultimul timp un interes international, toate spectacolele sunt tinute in cinstea Sfantului Joseph, animand zile in sir toate strazile Valenciei, asa cum se intampla de sute de ani incoace. Numele sarbatorii a fost inspirat de la celebrele statui create pe durata celebrarii, ce poarta numele de “falles”.

Daca ar fi sa fac o asociere de cuvinte pentru a va putea descrie mai bine acest festival, cred ca cele mai potrivite cuvinte pentru a defini intreaga stare de “fiesta” ar fi: exuberanta, aglomeratie, galagie, decoruri pompoase si multicolore si buna dispozitie. Este mai mult decat evident ca spaniolii au acelasi sange latin, ca si noi, romanii, si ca le place sa se simta bine si sa petreaca din plin, insa ceea ce este cel mai important e ca petrec cu mult bun gust si bun simt. Chiar daca era o intreaga imbulzeala pe strazile Valenciei, era o imbulzeala placuta, in care defilau alaturi de batranei draguti si linistiti ce se tineau de mana, adolescenti si tineri exuberanti si parinti cu copii mici, toti uniti de frumusetea spectacolului.

Cireasa de pe tort, ca sa zic asa au fost costumele populare traditionale, foarte frumos brodate si viu colorate, dar mai ales uriasele papusi, desprinse din minunata lume a basmelor. Tot universal Fratilor Grimm a fost foarte bine reprezentat prin personaje cunoscute in intreaga lume, precum Alba ca Zapada si cei sapte pitici ai sai, printese, printi sau cavaleri. Toate aceste figurine de carton sunt arse in ultima zi a festivalului, care reprezinta apogeul spectacolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura