Palacio de la Pena, palatul de la Oceanul Atlantic

Un parc asa cum visam sa vedem in fiecare tara!

Plin de originalitate, o combinatie ciudata de stiluri care te duc cu gandul la un palat apartinand arabilor, dar invaluit de culori de prin partile mediteraneene, Palacio de la Pena atat de aproape de Oceanul Atlantic este unul dintre locurile pe care nu vrei sa le ratezi daca ajungi in Lisabona. Este printre multele locuri in care m-as intoarce oricand, numai ca de data asta nu m-as duce singura. Este un loc romantic, inconjurat de o padure absolut superba cu alei pietruite si plante aduse de prin toate colturile lumii, este un loc in care as petrece toata ziua over and over again. In afara de castel, drumurile pe aleile padurii duc si la un punct de belvedere cu o cruce imensa de unde se poate zari in departare Lisabona, de o parte, si Oceanul Atlantic de alta.

Jumatate de zi pe care am petrecut-o eu aici este mult prea putin pentru ce frumuseti are acest loc sa ofere. Eu si un chinez eram singurele persoane care calatoreau singure in acest loc fantastic, in rest erau numai grupuri, grupulete si indragostiti.

Acest palat se afla la 40 de km de Lisabona si se ajunge foarte usor cu trenul din Gara Rossio, sau Oriente sau Entrecampos ( eu am ales prima varianta) pana in Sintra, iar din fata garii se ia un autobuz care duce direct la palat ( pentru cine vrea sa viziteze si orasul Sintra acest autobuz are prima oprire in centrul orasului). Drumul este aproximativ la fel cel din Sinaia pana la Castelul Peles, numai ca de vreo 3 km. Se face printr-un drum prin Parcul National Sintra, drum printr-o padure  cu niste copaci foarte intalti, un drum aflat in panta din mijlocul caruia se inalta ca printr-un miraj, acest palat superb. Pentru cine nu a vazut pana acum arbori sequoia, ii va gasi pe aici. Aceasta strada serpuita a facut si parte din Raliul Portugaliei. Pentru ca drumul urca destul de mult, este mai simplu la dus sa luati acest autobuz, insa la intoarcere puteti face ca mine, adica sa o luati pe jos sa va bucurati de aceasta zona de unde eu nu as mai fi vrut sa plec. Imi pare asa rau ca Portugalia nu este asa de accesibila precum Italia sau Londra la zboruri low cost, pentru ca m-as intoarce over and over again intr-o vacanta aici. Nu stiu daca m-as putea obisnui cu limba lor, care suna foarte frumos, insa oamenii vorbesc atat de tare ca de multe ori, cel putin in tren mi-as fi dorit sa am un MP3 player cu mine. De fapt, italienii vorbesc la fel de tare numai ca pe ei ii inteleg, in schimb, portugheza mi-a fost imposibil sa o inteleg. Pe cat de muzicala pare pe atat de incomprensibila este.

Ca la orice palat se va sta la coada la bilete si imi inchipui ca vara este foarte aglomerat. Eu m-am bucurat de liniste si nu foarte multa lume la sfarsitul lunii septembrie. Este ideala perioada, mai ales ca temperaturile atunci erau extrem de ridicate, si desi venisem dintr-un Bruxelles in care eram deja cu geaca si pantaloni lungi, in Portugalia nu am putut purta decat maieuri,  pantaloni scurti si balerini la cat era de cald.

Nu va faceti griji pentru harti, veti primi la intrare atat harta palatului cat si cea a intregului parc. Pentru cei care vor sa vada intreaga zona si vor sa afle preturile si orele dinainte, puteti intra cel mai bine AICI. Veti descoperi si detalii despre Castelo dos Mourous ( Moorish Castle) care se afla in drum spre Palacio de la Pena sau despre Palacio de Sintra ( Sintra Castle) sau chiar Convent of the Capuchos.

Din pacate toate sunt deschise de la 9:30/10:00 – 18:00/19:30, depinde de perioada anului, insa daca vreti sa le vizitati pe toate intr-o zi va trebui sa le faceti pe fuga, ca mine. Daca aveti putin timp la dispozitie va recomand sa alegeti Parcul si Palacio de la Pena. In 2014 vad ca preturile pleaca de la 6 euro doar pentru parc si ajung la 14 euro pentru palat si parc. Moorish Castle tot acum vad ca este maxim 6 euro iar National Palace of Sintra este maxim 9.50 euro. Am zis maxim pentru ca, si atunci cand am fost eu acum cativa ani, este diferit in functie de perioada anului in care vizitati aceste obiective.

Romantismul arhitectonic este cuprins peste tot in acest palat din secolul XIX, primul de acest gen din Europa. Are mai multe amestecuri de stiluri: neorenascentist cu influente indiene, neogotic, neoislamic, neomanuelit, cu alte cuvinte, un stil international la propriu. Baronul Wilhelm Ludwig von Eschwege in colaborare cu Regele Fernando II au fost cei care au facut planurile pentru palat intre 1836-1840, urmand ca pana in 1847 acest castel sa fie finalizat. Aceasta a fost resedinta Reginei Amelia, mama ultimului rege al Portugaliei. Aceasta a locuit aici pana a fost nevoita sa plece in exil, pe 5 octombrie 1910, atunci cand a cazut monarhia.

Va spun din start ca, pe cat de extraordinar este palatul din afara si pe cat de frumoasa este zona, palatul pe interior este ca multe alte palate, nu foarte special si poate putin dezamagitor pentru unii dintre voi. Recomandarea mea este, pentru a avea o perspectiva asupra fiecarei tari in parte si fiecarui stil, sa dati banii si sa il vizitati si pe interior. Din pacate in interior nu se pot face nici poze asa ca din cauza asta nu prea veti gasi poze pe net cu interiorul.

In concluzie, planificati-va din timp o vizita in Portugalia si nu omiteti in lista voastra aceasta minunata zona! Va garantez ca o sa ramaneti la fel de impresionati ca mine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura