Pestera Postojna

O adevarata mandrie a Sloveniei!

Am avut ocazia sa vizitez aceasta pestera  intr-o vara in care ma intorceam, impreuna cu un grup de prieteni, dintr-o vacanta pe litoralul Croatiei, mai exact in partea sudica a acestuia, in Statiunea Dubrovnik. Avand in vedere ca plecasem cu masinile proprii si ne puteam permite sa poposim de-a lungul traseului in orice loc care ne starnea curiozitatea, am hotarat sa facem un mica abatere de la traseul initial si sa vizitam doua dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Sloveniei: Pestera Postojna si Castelul Predjamski.
Ce-i drept, m-am asteptat ca acest loc sa fie unul vizitat, tinand cont ca majoritatea turistilor ce trec prin Slovenia se opresc la aceasta imensa pestera, insa nu ma asteptam sa gasesc aici un numar atat de mare de persoane curioase sa descopere lumea subterana a grotei din Postojna. Aceasta atractie naturala s-a format in albia subterana a Raului Pivka si se numara printre cele mai mari pesteri de pe intregul continent, galeriile sale interioare intinzandu-se pe o distanta de aproximativ 20 km, dintre care, in jur de 6 km sunt vizitabili. Aceasta pestera a fost accesibila celor ce voiau sa o viziteze inca de la inceputul anilor 1800, in anul 1884 amenajandu-se aici si o instalatie de iluminat.
Am ramas impresionata de modul in care a fost valorificat potentialul turistic al acestei atractii naturale, acesta fiind un bun exemplu despre cum se poate pune in valoare o bogatie oferita de natura. Tinandu-se cont de importanta acestei pesteri, ce ofera o adevarata oportunitate pentru dezvoltarea diverselor afaceri industriale, au fost ridicate aici numeroase restaurante, hoteluri si mici centre comerciale, care sa satisfaca nevoile turistilor. Intrarea in pestera este foarte frumos amenajata. Am urcat pana la intrarea in pestera cateva trepte, marginite de o balustrada masiva, pe care a fost inscriptionat numele pesterii. Inainte sa intram in pestera am fost fotografiati de catre un angajat, toate fotografiile realizate regasindu-se pe panourile de la iesire. Ele pot fi achizitionate, insa in schimbul unui pret destul de piperat, asa ca am preferat sa ramanem doar cu amintirile imortalizate cu aparatele proprii.
Turul pesterii a fost exceptional, fiind realizat cu un trenulet deschis, prevazut cu banchete de cate doua locuri. Calatoria a reprezentat pentru mine o adevarata aventura, de care ne amuzam si in prezent, atunci cand ne aducem aminte de aceasta vacanta. Deoarece ghidul ne avertizase ca in interior temperatura este foarte scazuta si eu nu aveam nicio bluza mai groasa cu mine, m-am intors la masina si am ajuns chiar cu cateva secunde inainte sa plece trenuletul. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns ca era cat pe ce sa joc rolul oii ratacite de turma, in graba de a ma aseza la locul meu, pe bancuta trenuletului, am fost la un pas sa scap camera de fotografiat, pe care imi dadusem o mare parte a economiilor mele. Calatoria a durat in jur de 15 minute, timp in care am parcurs cateva tunele destul de inguste, dupa care, a urmat continuarea traseului pe jos, alaturi de un ghid, care descrie cavitatile pesterii, in limba aleasa (slovena, italiana, germana sau engleza): Sala de dans, Sala concertelor, Sala de iarna, Grota Neagra si Grota Paradisului, de-a lungul carora se intalnesc formatiuni calcaroase precum stalagmitele si stalactitele, specifice pesterilor. In plus, in vivariile de aici poate fi admirat olmul alb, o reptila foarte rara, ce se regaseste pe majoritatea pliantelr de prezentare a Pesterii Postojna.

Harta acces Pestera Postojna

Singurul lucru de reprosat ar fi pretul putin cam piperat al biletului: am platit 20 euro/persoana, justificati prin amenajarile interioare. Desi fotografiatul in interior nu este permis, am reusit sa surprind cateva imagini, pentru a va face o mica idee despre ceea ce se gaseste la Postojna. Am continuat apoi drumul catre Castelul Predjamski, despre care puteti citi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura