Prin orasul stat Vatican

Am ramas foarte impresionata de numarul si diversitatea atractiilor turistice care mi-au starnit interesul in timpul plimbarii pe strazile Romei, unde la fiecare pas se ivesc alte cladiri vechi incantatoare, strazi pline de lume si o atmosfera atat de familiara.  Avand in vedere ca planuisem inca de la inceput sa vizitez si Vaticanul, am hotarat sa-mi rezerv o zi intreaga numai pentru a descoperi farmecul aceastui oras-stat, cu cea mai mica suprafata din intreaga lume!
Insotita de prietena mea, inarmata cu rabdare si cu un bilet rezervat online la Muzeul Vaticanului (Musei Vaticani), pentru a evita cozile lungi de la casele de bilete, am pornit inca de dimineata, cu metroul, spre Statia Cipro, situata in apropiere de Piazza San Pietro. Asa cum era de asteptat, nici acest loc nu m-a dezamagit. Piata a fost proiectata cu un mare simt artistic, fiind inconjurata de doua randuri de 284 de coloane imense, dispuse in semicerc si decorate in partea superioara cu statuile a 140 de sfinti, toate acestea realizate cu grija de catre arhitectul Bernini si ucenicii sai. Peisajele de aici mi-au ramas adanc intiparite in memorie si am convingerea ca a fost la fel si pentru zecile de turisti stransi in jurul obeliscului si a celor doua fantani arteziene din Piata San Pietro. In aceasta cunoscuta zona a Vaticanului, am poposit cateva clipe in Basilica San Pietro, opera de arta a lui Michelangelo, dupa care, am dedicat ore intregi Muzeului Vaticanului, mereu aglomerat, plin ochi de turisti curiosi, pasionati de acest tip de obiective turistice. Dupa ce am citit si vizionat filmul Angels and Demons, cand m-am intors in Roma, parca am vazut-o cu alti ochi, si locurile prezentate acolo mi-au atras atentia intr-un mod cu totul deosebit.
Muzeul Vaticanului, unul dintre cele mai importante obiective turistice culturale din intreaga lume exista in prezent datorita celor doi papi, Papa Clement al XIV – lea si Papa Pius al VI-lea, care au avut initiativa de a promova publicului larg diverse aspecte culturale, prin permiterea accesului catre numeroasele colectii de arta existente aici. Mi-a facut o deosebita placere sa parcurg coridoarele lungi, de-a lungul carora am vizitat sali de expozitii impresionante: Sala Rafael, Sala Rotunda, Sala Animalelor, Sala Busturilor, Muzeul Egitean, Muzeul Etrusc, a caror frumusete este incununata de prezenta celei mai impresionante atractii de aici: Capela Sixtina, o capodopera artistica renascentista, renumita pentru frescele lui Michelangelo. Parca nu te-ai mai fi oprit sa privesti acel tavan cu picturi atat de incantatoare. Dupa iesirea din muzee, am continuat traseul printr-un mic tur al gradinilor din spatele muzeului, pasind visatoare prin acele adevarate colturi de paradis.
Un lucru interesant pentru amatori: pana la sfarsitul lui octombrie 2013 se pot face si vizite nocturne la Muzeele Vaticane

Harta Vaticanului

Desi calatoria la Roma mi-a golit buzunarele, m-am simtit mai bogata ca dupa orice alta excursie. Este extrem de placut acel sentiment de satisfactie ce ma cuprinde de fiecare data cand reusesc sa vad si sa asimilez noi lucruri, sa descopar alte locuri si alti oameni. Pana la urma, viata in sine este o calatorie in timp. De ce sa nu profitam de timpul pe care il avem, descoperind de-a lungul acestei calatorii, mai lungi sau mai scurte, tot ceea ce hraneste sufletul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura