Trulli din Alberobello, Puglia

Unde timpul a stat in loc ca intr-o poveste cu pitici si Alba ca Zapada

Am vrut sa ajung in acest frumos orasel dupa ce am vazut poze la o prietena din liceu dupa ce vizitase aceasta regiune din sudul Italiei, Puglia. M-au impresionat foarte mult aceste casute dragute cu un aspect ca scos dintr-o poveste.

Ce sunt de fapt acesti Trulli? Sunt niste colibe ​​tradiționale din piatră uscata cu un acoperiș conic specifice acestei zonei sudice a Italiei. Stilul lor de construcție este specific Vaii Itria (Valle d’Itria), în zona Murge din regiunea italiană Apulia. Trulli au fost, în general, construite ca adaposturi temporare de teren și depozite sau ca locuințe permanente de mici proprietari sau muncitori agricoli. Vârsta lor de aur a fost în secolul al 19-lea. Trullo este o formă a cuvantului in limba italiana a termenului  truddu utilizat într-o anumită zonă a peninsulei Salentine, sau a traducerii care in greaca insemna cupola. In functie de zona, materialul de construcție folosit ar putea să fie de calcar sau tuf calcaros.

Azi, trulli sunt monumente protejate UNESCO. Se ajunge foarte usor fie cu masina, fie cu trenurile. Eu am ales varianta a doua. Se poate lua trenul (Treni Italia) pana la Bari (57 km) sau Taranto (37 km), Lecce sau Brindisi, si de acolo trebuiesc luate alte trenuri, Ferrovie Sud-Est (regionale, doar cativa euro biletul dus-intors din orice directie). Simplu ca buna-ziua. Cum ati iesit din gara o sa aveti in fata o strada care urca putin (orasul este pe deal) si de acolo ajungeti la o biserica Basilica Minore dei Santi Medici (SS. Cosma e Damiano). De acolo mai aveti vreo 5 minute pana in centru si imediat veti avea in fata o frumoasa panorama cu acesti frumosi Trulli. Zona Monti este formata din aproximativ 1030  de trulli. In sud-estul orasului, in zona Aia piccola, mai este un cartier cu vreo 400 de trulli. Nu putea exista oras si fara o biserica specifica in forma de trullo, Chiesa Sant’ Antonio. Dintre casele mai cunoscute de aici, contruite in prima jumatate a secolului al 18-lea, avem Il trullo Sovrano si I trulli Siamesi.

Daca ati ajuns in aceasta zona frumoasa si aveti timp sa popositi, la doar jumatate de ora ( mers pe jos + tren), puteti alege sa vedeti si o frumoasa pestera, Grotte di Castellana

Traseul complet al pesterii, incluzand si Grotta Bianca, dureaza 2 ore. Daca vreti sa faceti doar traseul partial, acesta dureaza doar 50 minute. Puteti intra direct pe site-ul lor pentru a verifica din timp orarul, fie ca alegeti traseul complet, fie ca il alegeti pe cel partial.

 

 

2 Responses to Trulli din Alberobello, Puglia

  1. Thanks for sharing, I’ve heard this is the new trendy place to visit in Italy, looks gorgeous!

    Becky Padmore March 31, 2014 at 9:58 pm Reply
  2. I love what you guys are usually up too. This type of clever work and reporting!
    Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my own
    blogroll.

    gta 5 cheats ps3 April 17, 2014 at 10:25 pm Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura