Turnul din Pisa

E imposibil sa nu fi auzit macar o data, chiar si in treacat, de faimosul Turn din Pisa!

Ei bine, din punctul meu de vedere, acesta este cu siguranta unul dintre locurile ce merita vizitate macar o data in viata! Si nu zic asta doar pentru faimoasele poze pe care le fac toti turistii langa acest turn inclinat, prefacandu-se ca il sustin, ci pentru frumusetea si structura impresionanta a constructiei in sine. Se pare ca acest Turn din Pisa, ce atinge in punctul cel mai inalt peste 56 metri, este una dintre cele mai vechi cladiri din Campo dei Miracoli, una dintre cele mai importante piete din Pisa, in care se regasesc monumente artistice medievale importante. Turnul inclinat de la Pisa, cum il stie tot romanul, a fost construit in timpul secolului al XII-lea, incepand in timp sa se incline, cel mai probabil din cauza unor erori facute de cei care s-au ocupat de lucrarile de constructie. Dupa ce mai mult de 10 ani a fost inchis pentru lucrari de restaurare (se pare ca nu numai noi, romanii avem probleme la acest capitol), turnul a fost redeschis in anul 2001, neducand niciodata lipsa de turisti doritori sa ii descopere frumusetea.

Lasand la o parte toate aceste detalii formale, vreau sa precizez ca desi imi propusesem inca de dinainte de plecare sa urc in acest turn, multimea care dorea acelasi lucru ca si mine m-a descurajat complet, spulberandu-mi visele de a admira de sus o priveliste asupra intregii piete. Coada imensa de la casa de bilete si pretul destul de piperat m-au convins sa-mi pastrez economiile pentru suveniruri, iar persoanele din jurul meu care incercau sa se pozeze in ipostaze care mai de care mai originale mi-au starnit si mie pofta de fotografii. Nu de alta, dar o vizita la Pisa parca nu are farmec daca nu este completata cu celebrele incercari ale turistilor de a “indrepta” cladirea si cu vocile amuzante de fundal, ce exprima in diverse limbi un singur lucru: mai la stanga sau mai la dreapta! Si pentru ca tot a venit vorba de fotografii, nu pot sa nu-mi aduc aminte ca am ras teribil cand am surprins un nene care avea grija sa isi pozitione trepiedul cat mai bine pentru a realiza o fotografie de “profesionist”. Nimic amuzant pana aici..dar am uitat sa precizez ca in locul aparatului foto profesional se afla o camera digitala! 🙂

Harta cu Turnul din Pisa

Si ca sa trecem la lucruri mai serioase, tin sa mentionez ca intregul tur al pietei a fost o adevarata incantare, atat pentru ochi, cat si pentru suflet. Langa Turnul din Pisa, in a carei marmura alba sunt sculptate detalii arhitecturale impresionante, se gasesc si alte cladiri la fel de grandioase, precum Baptisierul, Catedrala si Cimitirul Campo Santo. Plimbarile pe strazile cu numeroase arcade, cu constructii impunatoare si biserici romanice intalnite la tot pasul m-au facut sa-mi doresc sa revin de fiecare data cand o sa se iveasca o ocazie. Recomand cu caldura tuturor celor care vor sa descopere farmecul Pisei un popas in Campo dei Miracoli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura