Vulcanul Vezuviu – impunator, cu peisaje fantastice!

Un vulcan adormit ce vegheaza asupra coastei

Vulcanul Vezuviu este o maretie a naturii pe care demult vroiam sa o vad. Insa, de fiecare data cand am ajuns in Napoli, fie era timpul prea scurt, fie nu era vremea prielnica pentru a putea urca. Insa de aceasta data am reusit sa il strecor printre obiectivele care trebuiesc vazute.

Evident, nu m-a dezamagit sub nici o forma, iar peisajele pe care le-am putut admira de sus au fost de-a dreptul fantastice! Nu ma mai saturam sa tot privesc marea, Napoli, Insulele Capri, Ischia si Procida care se vedeau in zare, cat si urmele lasate de lava care a izbucnit din acest maret vulcan. Se urca cu masina pana la 1000 m si de acolo pe jos.

Este destul de simplu de ajuns, aveti mai multe optiuni, ori cu autobuzele EAVBus direct din Napoli din Piazza Anfiteatro (biletele sunt UnicoCampania 3T), ori cu Circumvesuviana din Napoli Piazza Garibaldi ( directia Sorrento) pana la Ercolano Scavi sau Pompei Villa dei Misteri si de acolo autobuzele, chiar din fata garii.  Ceva mai ieftin este daca alegeti  varianta Pompei si de de acolo puteti lua autobusele eavbus .it. Noi am optat pentru varianta cea mai comoda si simpla, asa, pentru fete comode care nu vor sa faca prea multa miscare in vacanta, si am coborat la Ercolano (bilete Unico Campania zona 3), de unde am luat shuttle-ul celor de la vesuvioexpress.info si am platit, august 2013, 20 euro (10 euro pentru biletul de intrare Vezuviu si 10 euro dus intors pana la vulcan). Am facut 20 minute pana la punctul de unde se urca pe jos la crater. Cu aceeasi masina cu care ne-am dus acolo ne-am si intors, ne-au lasat 2 ore cat sa urcam si sa coboram ( si sa facem si o mie de poze). De unde ne lasa masina este un drum lejer, in parcurgi cam in 40 min, cu tot cu opriri si admirat peisajele. Singurul inconvenient este ca te cam umpli de praf, dar peisajul face toti banii.

Pentru ca puteti vedea vulcanul chiar si din Napoli, este de preferat sa alegeti sa faceti acest traseu cand nu este ceata sau nori, pentru a putea sa va bucurati de privelisti. Nu te mai saturi sa vezi coasta, craterul pe care ai vrea sa il surprinzi din toate partile, insulele care par atat de mici si lava care a izbucnit odata din vulcan si traseul pe care l-a avut aceasta.

Ce mi-a placut foarte mult este ca poti inconjura craterul si il poti vedea din toate partile, iar daca esti putin mai sportiv sunt si tururi cu specialisti si poti merge fix pe marginea craterului. Escaladarea insa nu este atat de usoara, iar pe caldura din august sunt putini care se vor incumeta.

Nu credeam ca o sa imi placa atat de mult insa urcusul, si privelistile pe care le descopeream incetul cu incetul imi placeau tot mai mult. Initial era putina ceata deasupra craterului, insa incetul cu incetul aceasta s-a risipit si a lasat locul peisajului si norilor pufosi sa-si faca aparitia. Craterul este imens, si, uitandu-ma la el imi si imaginam cum a izbucnit si a ingropat de vii oamenii din Ercolane si Pompei. Lava inca  se mai vede pe drumul cu masina pana la punctul de unde trebuie sa o iei pe jos.

In momentul de fata vulcanu este inactiv, ultima eruptie a avut loc in 1944, asa ca daca vreti sa vedeti ceva mai multa activitate vulcanica va recomand sa vedeti si vulcanul Pozzuoli Solfatara la care se poate ajunge foarte usor din Napoli. Acolo veti simti miros foarte puternic de sulf, veti vedea cum inca iese fum iar in anumite locuri este temperatura atat de ridicata de vei simti sa iti iau foc picioarele si nu vei putea zabovi mai mult de 2-3 minute.

Pe scurt, nu trebuie ratat. Pot urca si copiii foarte usor, este un drum destul de larg si nu foarte abrupt, iar timp este berechet cat sa faceti poze.

Harta Vulcanul Vezuviu


One Response to Vulcanul Vezuviu – impunator, cu peisaje fantastice!

  1. Uitandu-ma pe netul din Romania uite ca am nimerit pe pagina dvs..
    Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de
    pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!

    Ora Exacta December 15, 2015 at 9:10 am Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sa pastram legatura